Buddy-coaching
Leven in twee culturen
Het leven als jongere is niet altijd eenvoudig. Er verandert veel; je lichaam, je hormonen, maar ook je ‘geest’ (dat wat je denkt en vindt van alles & iedereen en van jezelf). Dat is ingewikkeld en kan heel verwarrend en/of vermoeiend zijn. Ook wordt er veel meer van je verwacht, bijvoorbeeld door je ouders, op school en misschien ook op je werk. En naarmate je ouder wordt, krijg je vaak ook meer verantwoordelijkheden thuis. Zeker als je opgroeit in twee verschillende culturen kan dit alles nog veel ingewikkelder zijn. Dit kan leiden tot verschillende psychosociale problematieken, zoals gedragsproblemen, emotionele problemen en leerproblemen. Dit kan beperkingen in het dagelijks functioneren veroorzaken.
Jongens
Veel niet westerse jongens hebben het vaak moeilijk om deel te nemen aan de Nederlandse samenleving. Wat doe je als mensen de taboes en schaamte van jouw cultuur niet begrijpen, denken dat je niets kunt en behandelen je als vee? Wat doe je als er thuis geen geld is, je vader altijd weg is en je moeder amper Nederlands spreekt? Deze eenzaamheid en onbegrip uiten zich in woede en frustratie en dit zou uiteindelijk tot criminaliteit kunnen leiden. Voor veel Marokkaanse jongeren is dit dagelijkse kost.
Stichting Bidaya komt in contact met deze jongens in een achterstandspositie. Ze hebben traditionele opvattingen over normen en waarden binnen relatie, gezin en familie. Hun gedrag en denkpatronen voldoen niet aan de verwachtingen van de huidige samenleving. Het doel van Bidaya is investeren in hun talent en kunnen binnen hun mogelijkheden. Op deze manier willen wij deze jongens een luisterend oor bieden, zodat ze zich gehoord en begrepen voelen. Zo bieden wij hen de gelegenheid om te participeren binnen de huidige samenleving.
Meiden
Uit eigen ervaring weten wij dat allochtone meiden vaak een laag zelfbeeld hebben. Problemen die deze meiden ondervinden op het gebied van seksualiteit of identiteit zijn vaak moeilijk waar te nemen. Gevolg hiervan is dat de meiden problemen kunnen ondervinden op het sociaal en maatschappelijk functioneren. Vanaf de puberteit neemt de deelname aan vrijetijdsactiviteiten af en de kwaliteit en omvang van relaties met leeftijdsgenoten wordt belemmerd. Daarnaast zijn meisjes veel minder zichtbaar voor hulpverlening. Als er een vertrouwensrelatie met het gezin is, is het mogelijk om binnen deze relatie in contact de komen met de meiden binnen het gezin. Op deze manier kunnen wij deze meiden ook hulp bieden. Een groot deel van de problematiek, vooral bij meiden, heeft een culturele oorsprong. Het leven met tradities, cultuur, religie en daaruit voortvloeiende zaken zoals uithuwelijking, de moraal ten opzichte van seksualiteit en eerwraak heeft een sterke invloed op de psychische gezondheid van allochtone meisjes. Psychosociale problematiek komt dan ook vaak voor bij meisjes met een niet westerse achtergrond.